Tuesday, April 19, 2011

Khatan bayi lelaki

Kita galakkan bayi lelaki dikhatankan secepat munkin selepas lahir. Amalan ini sudah menjadi popular dinegara2 barat walau pun mereka bukan islam. Mereka telah mengetahui faedah besar dari amalan berkhatan. Di Amerika bayi lelaki dikhatan sejurus lepas lahir.

Diantaranya ia bolih mencegah dari jangkitan kuman dalam saluran perkencingan dan buah zakar waktu zaman kanak2 yang mana kesan jangka panjang bolih menyebabakan kemandulan lelaki. Berkhatan juga dikatakan bolih mencegah tersebarnya kuman virus AIDS yang sering bertumpu pada kulit zakar (prepuce).

Juga dipercayai kotoran tahi pilat pada zakar lelaki yang tidak berkahatan adalah salah satu punca terjadinya kanser pangkal rahim dikalangan isteri mereka.

Waktu bayi baru lahir, prosedur berkahatn mudah dilakukan dan jangka tempoh sembuh pun cepat, antara 5-7 hari sahaja. Jagaan lepas khatan juga sangat mudah tanpa keperluan khusus.


Prosedur berkhatan bayi lelaki

1. Bayi dibersihkam dengan antiseptik pada kasasan kemaluanynya
2. Suntikan local anesthetic pada pangkal zakar untuk bius zakar, sering bayi menangis bila kena suntik bius. Tunggu 5 minit untuk bius berkesan.
3.Teknik khatan adalah mudah, saya gunakan alat Plastibel. (lihat gambar dibawah)
4. Kulit prepuce diguntung sedikit sehingga takuk kepala zakar.
5. Kulit dipisahkan dari kepala zakar dan tahi pilat dibersihkan.
6. Plastibel disarongkan pada kepala zakar, ada banyak saiz plastibel ikut saiz kepala zakar, penting untuk pileh saiz yang tepat supaya 'fitting'
7. Ikat dengan benang diluar kulit ikut jalur pada plastibel untuk kawal perdarahan. Penting untuk ikat kuat agar tidak terlucut.
8. Kulit prepuce digunting dan dibuang. Handle pada plastibel dipatahkan dan terdapat lubang kecil dimuncung plastibel untuk saluran air kencing bayi.
9. Tiada jagaan istimewa, jika bayi meragam pada malam pertama beri syrup panadol ikut arahan. Bila kencing atau berak dan perlu tukar lampin, bersihkan zakar saperti biasa dan pakaikan lampin baru.
10. Plastibel dan benangnya akan tanggal sendiri dalam tempoh 5-7 hari dan luka akan kering dengan sendiri.

.
Plastibel