Khasiat kulit mangga


Bila kita kopek buah mangga hampir kesemua dikalangan kita akan buang kulitnya dan makan isi buahnya.

Tahukah anda kulit mangga mangandungi banyak khasiat kesihatan? 

Lain kali jangan buang kulit tapi sebelum kopek basuh dengan sempurna dengan air garam untuk hilangkan sisa2 insecticide.

Apa yang terkandung dalam kulit mangga?

1. Vitamin A.
Ia penting untuk kesihatan mata dan terangkan penglihatan. Ia juga penting untuk meningkatkan immunity badan.

2. Vitamin C.
Penting untuk pemulihan luka dan trauma. Juga untuk pertumbuhan sel2 dan baikpulih kulit, tendon, ligaments dan salurdarah. Vit C jugalah antioxidant yang membersihkan free radicals yang merosakkan tisyu.

3. Serat atau fiber. 

Serat adalah penting untuk penghazaman dan gerakkan usus. Ia bolih mencegah sembelit dan juga buasir.

4. Berbagai antioxidants. 

Kulit mangandungi berbagai phytonutrients khususnya mangiferin yang bertindak sebagai antioxidants. Tindakan mereka mengawal kandungan cholesterol dan gula dan seterusnya mencegah berbagai2 penyakit termasuk penyakit kanser. Ia juga bertindak sebagai anti infamatory dan sesuai untuk kawal arthritis (sakit sendi)

Bagaimana cara makan ?

Mereka yang mudah kena allergy dan eczema jangan cuba makan. Begini cara2.
1. Dihiris kecil2 dan makan begitu sahaja. Munkin rasa kelat sedidit.
2. Dikeringkan dibawah sinar mata hari atau dalam oven dan kemudian dimakan saperti chips.
3. Jadikan jeruk dengan direndam dalam air garam.
4. Blend dengan buah2 lain untuk jadikan juz atau smoothie.

Comments

Popular posts from this blog

Scan janin awal kandungan

Merancang jantina bayi

Luka waktu bersalin